Nyheter

Slik jobber vi for sikrere kranarbeid hos Abyss

Kranarbeid i havbruksnæringen skjer ofte under krevende forhold – med tungt utstyr, bevegelse i sjøen og varierende arbeidsforhold. I Abyss jobbes det systematisk for å sikre tryggere løfteoperasjoner og redusere risikoen for hendelser.

Slik jobber vi for sikrere kranarbeid hos Abyss

Abyss har stort fokus på å forbedre sikkerheten rundt kranoperasjoner. I samarbeid med KIS Kompetanse gjennomføres målrettet opplæring for mannskapet som er tilpasset de faktiske utfordringene som oppstår til sjøs.

– Arbeidsforholdene ute på sjøen er ikke sammenlignbare med kranføring på land. Det stiller høyere krav til både utstyr og vurderingsevne, sier Bente Ulseth, operasjonssjef for service i Abyss.

Erfaringen viser at mange av uhellene som oppstår, i ettertid ofte kan spores tilbake til faktorer som overbelastning av kran – som kan skyldes manglende risikovurdering, feil bruk, arbeidsoppgavens karakter, utilstrekkelig vedlikehold eller at det ikke avsettes nok tid til å utføre oppgaven.

– Vi ser at økt bevissthet og riktig opplæring er viktig. Det handler om å gi folk de verktøyene de trenger for å gjøre en best mulig jobb under krevende forhold, sier hun.

Større belastning på kranene

Kundene stiller stadig høyere krav, og det skal håndteres tyngre utstyr enn før. Det betyr at belastningen på kranene er større, og dermed blir også god risikovurdering og vedlikehold enda viktigere. Enkelte avvik har ført til betydelige ekstrakostnader.

– Vi jobber for å skape en intern kultur som har fokus på riktig og trygg bruk av kran og systematisk vedlikehold. Det er slik vi reduserer risiko og bygger faglig stolthet, sier hun.

For å støtte opp under denne kulturen og redusere risiko i praksis, har Abyss etablert nye interne rutiner og satset målrettet på opplæring som er tilpasset det virkelige livet om bord.

Ny sikkerhetsprosedyre

For å løse utfordringene med vedlikehold og kranbruk, etablerte Abyss en tverrfaglig arbeidsgruppe bestående av både operasjonsledere, mannskap, teknisk avdeling og HMS representanter. Gruppen kartla risiko for alle løfteoperasjoner og utviklet konkrete forbedringstiltak.

Resultatet av dette arbeidet er en ny sikkerhetsprosedyre for løfteoperasjoner i Abyss, som blant annet innebærer flere tiltak for å redusere belastning på kran. Eksempler kan være å bruke mindre utskyt på kran, ta flere tak, og sikre med vinsj. 

- Summen av dette er at man rett og slett tar seg litt mer tid for å sikre trygge kranoperasjoner, sier Bente.

Løsningen - bedre og riktig kranopplæring

Opplæringen gjennomføres i samarbeid med KIS Kompetanse, som er en av Norges ledende på sertifisert sikkerhetsopplæring.

- For å sikre at kvaliteten er god og at læringsutbyttet er så høyt som mulig, gjennomfører vi e-læringskurs i første omgang og deretter praktisk kursing.

Den praktiske delen av kurset går over to dager om bord på alle fartøy som benytter kran i sine operasjoner. Kurset omfatter opplæring i kranbruk under operasjon med fokus på sikker bruk og riktig vedlikehold. Kurset er spesifikt tilpasset havbruksnæringen og kranbruk på båt og utløser G11-sertifikat, og kan bygges på for å få G20-sertifikat.

- Alle ansatte deltar på opplæringen, selv om de har G11 fra før. Dette sikrer en felles opplæring og en nyttig repetisjon for alle, sier Bente. 

G11-sertifikat – Løfteredskap (stropp og signalgiving)
Krav for å kunne anhuke og sikre last ved bruk av kran. Opplæringen dekker riktig bruk av stropper, kjetting og sjakler, samt trygg kommunikasjon med kranfører. Obligatorisk ved mange løfteoperasjoner i havbruksnæringen.

G20-sertifikat – Fastmontert hydraulisk kran
Gjelder for føring av fastmonterte kraner, som ofte brukes på servicefartøy, kaianlegg og arbeidsbåter. Kurset gir opplæring i sikker bruk, vedlikehold og kontroll av denne krantypen.

Mannskapet er positive

- Fordelen med å gjennomføre kurset ombord, er at vi kan tilpasse opplæringen til de faktiske utfordringene mannskapet møter i hverdagen, og særlig ved bruk av kran fra båt og under krevende forhold, sier Bente.

Opplæringsmodellen har fått gode tilbakemeldinger både fra mannskapet og kursleverandøren KIS.


​Tilbakemelding i rapport fra KIS:

​Generell vurdering: Mannskapet ombord har et solid grunnlag for å utføre løfteoperasjoner på en trygg og profesjonell måte. Det er en god forståelse av de fleste prosedyrer, og de er flinke til å være oppmerksomme på sikkerhet under arbeid. Det er imidlertid noen områder der det er rom for forbedringer, spesielt når det gjelder å følge produsentens anbefalinger og optimalisere bruken av kranen. Jeg har fått en veldig positiv velkomst fra mannskapet, som er både profesjonelle og villige til å lære og forbedre seg. Dette skaper et godt grunnlag for videre utvikling.

 


Slik jobber Abyss med HMS

07 april 2025

- Jeg føler meg heldig som HMS/K-leder i Abyss, fordi operasjonsleddet har tatt et tydelig eierskap til det aktive HMS-arbeidet, sier Bjarne Ytrøy.

Scroll til toppen