Menneskene i Abyss

Abyss utdannet fylkets første fagarbeidere som 'FU-operatør'

Even Eikrem og Åge Fagerheim har skaffet seg ettertraktet kompetanse som er mangelvare. For første gang på nesten 10 år har det blitt utdannet FU-operatører med fagbrev i Møre og Romsdal.

Abyss utdannet fylkets første fagarbeidere som 'FU-operatør'

Etter lærlingtid i Abyss og bestått fagprøve i oktober, kan Even (21) og Åge (22) skilte med den unike tittelen som utdannede FU-operatører (også kjent som ROV-pilot) med fagbrev. Med dette fagbrevet i bagasjen får man muligheten til å jobbe variert og med spennende teknologi. Men for Even var det ikke alltid ambisjonen å ta fagbrev som FU-operatør.  

– Det var litt tilfeldig. Når jeg gikk på automatiseringslinja på videregående, hadde jeg utplassering hos Abyss og det virket spennende. Kombinasjonen å få jobbe med en praktisk tilnærming til ROV og data var interessant. Men først tok jeg fagbrev i automasjon for å ha flere ben å stå på, jeg ser i ettertid at det ga meg en grunnleggende forståelse av oppgavene for FU-operatører, forklarer Even.

Åge er enig, og var den eneste som startet på utdanningsløpet som FU-operatør i Møre og Romsdal det året.

– Jeg gikk samme utdanningsløp som Even og tok fagbrev i automasjon, bare året før. Jeg trivdes såpass godt under utplassering hos Abyss og de tilrettela for at jeg kunne bli lærling som FU-operatør, så da valgte jeg å gå den veien. Jeg skulle egentlig ta fagbrevet i 2022, men på grunn av mangel på sensorer ble det utsatt et år. Kanskje det hadde blitt mer populært å ta dette fagbrevet om det kom flere lærebedrifter.  

Ettertraktet kompetanse

Guttene har gjennom lærlingtiden vært ansatt på teknisk avdeling under veiledning fra blant annet ROV Manager i Abyss, Thomas Ellevseth.

–  Åge og Even har gjennom lærlingtiden opparbeidet seg kompetanse som det er et stort behov for i bransjen, og blitt en naturlig del av gjengen, derfor er vi glade for at begge to har valgt å fortsette karrieren i Abyss, konstaterer Thomas.

Videre skal guttene jobbe i forskjellige deler av bedriften. Åge skal fortsette om bord fartøyet Fosnafjord som ROV-tekniker og matros, mens Even har fått fast jobb som servicetekniker på verkstedet i Kristiansund.

–  Mens jeg ventet på å ta fagbrevet, fikk jeg jobb om bord Fosnafjord. Jeg trivdes og det er variert arbeid. Turnusen om bord er 4 uker på og 4 uker av, noe som gjorde at jeg fikk mer fritid og kunne flytte hjem til Smøla, sier Åge.

–  Vi har det gøy på jobb og jeg tenker ikke så mye over at det er en faktisk jobb, det er enkelt å bare møte opp. Ingen dag er lik og man får jobbe selvstendig, samtidig så er man en god gjeng. Det er mye humor og trivelige kollegaer, forteller Even.

Eneste i fylket

Tall fra fylket viser at Abyss AS er eneste godkjente lærebedrift i Møre og Romsdal for faget «FU-operatør». I 2021-2022 var det på landsbasis kun 40stk som tok fagbrevet, hvorav 35 av disse i Rogaland.

– Det er stor verdi i å være lærebedrift. Det gjør at vi kan utdanne lærlinger med høyst relevant kompetanse for vår bransje, i et fagbrev ikke så mange har. Vi er veldig stolte over Even og Åge, avslutter Thomas.


FU-operatør er kort for: fjernstyrt undervannsfarkost-operatør

Havfruer på besøk hos Abyss

17 november 2023

Fredag 17. november hadde vi besøk av engasjerte jenter i forbindelse med årets "Havfrua Nordvest".

Scroll til toppen